Håndfarvning af garn med batikfarve i mikrobølgeovn

Det at håndfarve sit eget garn er en skæg proces, der til tider kan virke helt magisk. Ved at blande nogle spændende ingredienser, kan du nemlig fremstille unikt garn i smukke farvenuancer. Samtidig er det et fascinerende DIY-projekt med en vis grad af tilfældighed. Når først de kemiske processer tager fat, kan du ikke være helt sikkert på, hvordan det færdige resultat tager sig ud før, det tages op af syrebadet og ud af mikrobølgeovnen.

guide til håndfarvning af garn

Hvis du farver dit garn i én farve, eksempelvis blå, bliver garnet selvfølgelig ensfarvet. Den endelige garnfarve afhænger dog ligeledes af:

  • Hvilken syre, du anvender til at fiksere farverne.
  • Hvilken type fibre, du garnfarver.
  • Hvilket vandforhold, farven blandes op med.
  • Hvilken teknik, du bruger til at male farven på garnet.

Er du nysgerrig efter at give dig i kast med garnfarvning, giver vi dig her nogle gode råd til håndfarvning i forhold til syrebad samt farver og fibre, så du er sikret en succesfuld proces.

guide til håndfarvning af garn

Vær ikke bange for at eksperimentere

Et af de bedste råd, vi kan give, er først og fremmest, at du ikke skal være bange for at eksperimentere med garn og farver. Garnfarvning er en sjov proces, hvor du – ved at lege med garnet – lærer henad vejen og opsamler praktisk viden. Samtidig er det yderst tilfredsstillende at ’vride’ det tørrede, nyfarvede garnfed op, så det er er klart til at vindes og bruges til strikning, hækling eller andre kreative håndværk.

Dertil får du lidt ekstra tips og tricks til de forskellige trin i håndfarvningen, hvilke har stor betydning for, hvordan det færdige resultat påvirkes.

Tips om syrebadet i din håndfarvning

  • Syrebadenes indhold giver forskellige resultater: Inden du håndfarver, skal garnet i et syrebad, da det medvirker til at fiksere farven. Til udformningen af vores guide, har vi håndfarvet med rød og bl.a. anvendt hvid lagereddike. Vi har dog også eksperimenteret med syrebad bestående af balsamico. Ved balsamico-syrebadet fik garnfedet en smuk, dyb rusten-orange farve i stedet for en knaldrød nuance, som den hvide lagereddike gav. Hertil har vi også testet syrebad med æblecidereddike, hvilket ligeledes påvirkede den endelige farve i nævneværdig grad. Hertil fik garnfedet en vidunderlig duft af syrlige æbler. Alt efter hvilken garnfarve og udtryk, du ønsker, kan det altså betale sig at testgøre forskellige syrebade.
  • Placér garnet i syrebadet før og efter garnfarvningen: Det er vigtigt, at garnet placeres i syrebadet inden farvningen. Vi har dog ligeledes fundet, at det også hjælper fikseringsprocessen at placere garnet i syrebadet igen, når håndfarvningen er gennemført. Det binder nemlig eventuel overskudsfarve efter varmebehandlingen. Selvom der stadig kan sidde overskudsfarve, behøver du ikke at skylle garnet så længe efterfølgende.

guide til håndfarvning af garn

Tips om farver og fibre

  • Forskellig farveoptagning efter garntype: Farverne optages forskelligt afhængigt af, hvilken garntype, du anvender. Jo renere uldkvalitet, jo mindre skal garnet skylles efterfølgende, hvilket betyder et mindre vandforbrug. Garnet skal dog ALTID skylles efter farvning! Hertil er det en ren drøm at garnfarve ren merino, men strømpegarn indeholdende 20-25% kunstfibre er også skønt at håndfarve. Vær opmærksom på, andelen af kunstfibre under farveprocessen – jo højere kunstfiberindhold, jo sværere bliver farvebindingen.
  • Varierende farveresultater: Farveresultatet bliver ligeledes forskelligt, hvis du håndfarver garn, der allerede har farve. Det er altså bare med at prøve sig frem. Hvis du har nogle garnfed eller -nøgler i en farve, du ikke bryder dig om, kan du bruge dem til at øve dig på. Hvis ikke garnet får det farveudtryk, du ønsker, kan du ligeledes prøve at overfarve med en mørkere nuance.

guide til håndfarvning af garn

  • Andre guides til håndfarvning: Vores guides til håndfarvning er til graduering og speckled. Hvis du ønsker at lave så jævn en farvedækning som muligt, skal du lægge fedet direkte ned i farveblandingen og derefter lade det ligge, indtil du kan se, at farven er trukket helt ind i fibrene. Husk at hæld evt. overskudsfarve fra, inden du sætter garnet i mikrobølgeovnen.

guide til håndfarvning af garn guide til håndfarvning af garn

Praktiske tips til behagelig håndfarvning

  • Hav altid forklæde på, når du farver. På den måde undgår du at ødelægge dit tøj.
  • Hav altid grillhandsker eller gribeværktøj klar, når garnet skal ud af mikrobølgeovnen. Garnet er meget varmt! En anden fordel ved at placere garnet i syrebadet efter farvningen er her, at du hurtigere kan håndtere garnet efterfølgende.
  • Du kan anvende kanyler og pipetter eller ganske almindelige pensler for at få et helt andet farveresultat. Der er altså masser af kreative muligheder, når først du har kastet dig ud i garnfarvning.

Når alt det praktiske tages in mente er det bare om at gå i gang. Du kan nemlig ikke gøre noget forkert – det er bare sjovt og spændende at håndfarve sit eget garn.

Andre guides til garnfarvning

Har du lyst til at give dig i kast med andre interessante former for garnfarvninger? Så kan du finde flere inspirerende, gratis guides i vores webshop. Det inkluderer spændende processer såsom:

Version: v4.c567.s1.l2