Du behøver ikke at have erfaring med kreative gør-det-selv projekter for at komme godt i gang med syning. Med maskine kan du lave projekter, der kan komme dig til gode i dagligdagen. Det kan være alt fra praktiske træningstasker med snore, søde huer til børnene eller pynt og dekoration til gaver eller til ophæng i boligen.
Der findes masser af skønt stof, som du kan kaste dig ud i at arbejde med. Du kan lade stoffet inspirere dig til at lave projekter, eller du kan finde på bestemte ting og derefter vælge tilbehør og materialer.
Vi forhandler et stort udvalg af stof, tilbehør til syning og maskiner.
Herunder finder du en komplet inspirationsguide, der kan blive dit redskab, når du vil lave dine egne designs.
Værd at vide DIY syning
Engang syede vi for at spare penge. Det var billigere at lave tøj derhjemme end at købe det fra nyt. I dag er syning blevet en populær hobby, da det er moderne at gå i tøj, der skiller sig ud fra mængden. Og det er in at dekorere hjemmet med tekstiler, der ikke findes i boligmagasinerne.
Igennem de seneste årtier er symaskiner faldet kraftigt i pris, og du finder i dag et stort udvalg af dem. Der kan være forskel på, hvilken model du skal vælge afhængig af dine syerfaringer og dine ambitioner med de kreative projekter.
DIY syning er langt fra kun forbeholdt de ældre generationer. Unge piger og kvinder har styr på brugen af symaskiner, da en trøje nemt kan laves om til en smart top, eller en lang kjole med ærmer kan få et helt nyt snit.
Når du vil sy selv, er der forskelligt udstyr og tilbehør, du skal have styr på:
- Symaskine + ekstra nåle
Du får størst glæde ved og succes med dine projekter, når du arbejder med en symaskine. De kan indstilles til at lave særlige stingmønstre, og de kan indstilles i forskellige stinglængder.
De mange muligheder giver dig større arbejdsfrihed- og fleksibilitet.
Din maskine kan sy knaphuller selv, den kan sy baglæns (som du skal bruge, når du afslutter et projekt), den kan spole undertråd, og den kan lave de flottest sting.
Om du skal vælge en mekanisk eller elektronik model afhænger dels af dine erfaringer og dels af dine ambitioner med syning.
- Stof
At vælge stof og tråd er en af de skønneste arbejdsopgaver ved syning. Når du har besluttet dig for at gå i gang med et nyt DIY projekt, er der brug for de helt rette materialer til formålet.
Vil du i gang med at lave smukt dekorationshåndværk, kan patchwork stof være det rette valg for dig. Her får du blandede stofstykker, som matcher hinanden i look. Med dem kan du blandt andet designe dækkeservietter, julepynt, forklæder, servietter eller billedophæng.
Dit projekt er med til at afgøre, hvilken type stof du skal vælge. Sørg for at bruge nål i din maskine, som passer til hårdheden på det materiale, du har valgt.
- Tråd
Tråd sælges enten i æsker, hvor du får mange typer af farver at vælge imellem. Dette kan være et godt begyndervalg, så du har et ”lager” af tråd, som du løbende kan gøre brug af.
Det er ikke alle typer af overlocktråd, der sælges sammen med underlocktråd. Sørg for altid at vælge tilpas stor mængde overlocktråd til dine projekter, så du kan spole din underlocker og dermed sy med helt ensfarvede tråde.
- Tilbehør
Tilbehør til syning er en bred kategori. Der er brug for både praktiske og tekniske supplementer, når du syr selv. En god saks, der kun skal bruges til at klippe i stof, er uundværlig. Hav ekstra underlockere liggende så du kan spole med din ønskede sytråd.
Vil du have styr på alle dine løse dele og dit tilbehør til syning, er det ideelt at bruge en syæske. Denne er lavet med mange små rum, som du kan opbevare både nåle, tråd, spoler, kridt, olie, stofrester og alle andre mindre dele i.
Sørg for altid at købe ekstra symaskinenåle med, når du anskaffer din maskine. Med tiden vil nålen knække i spidsen. Dette sker oftest, når du syr i for tykt stof.
Du slipper for at sætte dit arbejde i bero, når du kan udskifte nålen på 2 minutter.
Idéer til syning for begyndere og øvede
Syning er én af de populære og udbrede, kreative beskæftigelser, som alle kan komme godt i gang med. Der er mange fordele ved at designe og udvikle dine egne projekter. At arbejde kreativt med håndværk er en hobby, som du kan bruge til at koble af fra hverdagens strabadser. Du får langt større tilfredsstillelse og glæde ved at bære, bruge eller pynte op med håndværk, som du selv har fremstillet.
Dine erfaringer med at sy kan få indflydelse på, hvilke projekter du vælger at gå i gang med.
Du kan blandt andet kaste dig ud i at lave følgende typer af produkter og håndværk:
- Puder og tæpper
- Huer, hårelastikker og svedbånd
- Gymnastiktaske med snore til at spænde ind
- Pynteting i form af patchwork
- Dekoration med mønstre på tekstiler
- Beklædning (nederdel, top eller t-shirt)
Som nybegynder kan du få de første gode erfaringer med at arbejde med stof og arbejde på en symaskine ved at designe produkter som puder eller huer. Her skal du primært sy ligeud, og det er håndværk, som er nemt at have kontrol over.
Har du lidt erfaring med at sy på maskine, kan du lave de smukkeste dekorationsobjekter med patchwork. Det kan være pynteting til juletræet, troldegrenen eller kære nøgleringe.
Når du har kendskab til din maskine, og når du har styr på de mange forskellige programmer, stingafstand, hastighed og indstillinger, kan du designe dit eget tøj. En nederdel eller en ærmeløs kjole er en god idé at starte med.
Særligt omkring syning for begyndere
En god træning på maskine – som samtidig kan bruges til at designe eget tøj – er at lave stingdekoration. Du kan indstille din maskine til at sy særlige sting. Med dem kan du dekorere en top eller en bluse, mens du får erfaring med at vende stof på maskine og blive tryg ved at arbejde med forskellige hastigheder.
Det er en god idé at bruge prøvestof, når du de første gange sætter dig ved din symaskine. Prøvestof er rester fra store stofstykker, som du ikke har planer om at bruge.
I starten er det vigtigste, at du lærer din maskine at kende og får lært at tråde den. Der skal bruges både over- og undertråd, når du syr. I starten skal du lære, hvordan din pågældende maskine skal have overtråden sat korrekt fast.
På samme måde skal du have lært at spole undertråd. Alle moderne symaskiner kan spole undertråd. Dette giver dig større, kreativ frihed i fremtiden, når du har styr på at spole underlocker.
Det første projekt kan være en pude, som er nem at gå til. Vil du have et let design, kan du lave puder med knapper. Og har du mod på at lære om at sy dobbeltmaterialer, kan du designe dine egne pyntepuder med lynlåse.
Hvilken symaskine skal jeg vælge?
De mest budgetvenlige maskiner er de mekaniske. Disse vil være gode for dig som nybegynder at vælge, da du kan indstille hver en funktion med knapper. De fås til lave priser, og de er nemme at komme godt i gang med. Der vil altid følge en brugermanual med til maskinen, der med illustrationer og beskrivelser forklarer, hvordan du bruger og vedligeholder maskinen.
De elektroniske maskiner er for dig, der er erfaren med syning, og som har brug for arbejde effektivt, fleksibelt og med smidige indstillinger. Disse er højere i pris sammenholdt med de mekaniske. Dette handler om, at de elektroniske maskiner som udgangspunkt er designet til semi-professionelle formål, og at de er skabt til at kunne sy i kraftige materialer.
Uanset om du vælger en mekanisk eller elektronisk model, skal du løbende vedligeholde din maskine.
Maskinen skal smøres med olie, så den kan køre effektivt og problemfrit.
Du kan løbende købe reservedele og løst tilbehør til din maskine. Det kan være overlocker, løse undertrådsspoler, smøringsolie, nåle i forskellige tykkelser, LED lampe og andet tilbehør, der forlænger anvendelsesglæden og levetiden med din maskine.
Vælg symaskinenål der matcher typen af dit stof
Noget af det vigtigste, du skal være opmærksom på i forbindelse med syning på maskine, er stof og matchende nål. Der er ikke meget ved at arbejde med et kraftigt stof, hvis du bruger en tynd og fin nål.
Du skal altid bruge nål i en tykkelse, der modsvarer hårdheden på dit materiale.
Des kraftigere stof, des tykkere nål.
Mens filt, fleece og korkstof er de mest kraftige materialer, er klassisk bomuldsstof og silke de tynde og fine udgaver.
Det gode ved symaskiner er, at de kan bruge alle typer af nåle. Du skal skrue nålen fast, og derfor kan der både bruges de tynde og tykke nåle, så du kan arbejde med de projekter, du har lyst til.
Selvom du er omhyggelig med at bruge den rigtige nål, kan det ikke undgås, at den kan knække. Når du vil minimere risikoen, gælder det om at køre med en lav og kontrolleret hastighed på maskinen. Derved får nålen mulighed for stille og roligt at arbejde sig igennem stoffet.
Skab personlige designs med specialtråd
Tråd er langt fra bare tråd. Selvom det bliver anset som tilbehør, kan det være det element til din DIY syning, der skaber de mest elegante designs.
Der findes mange typer af tråd på markedet. Vi forhandler et stort udvalg, så du kan designe ethvert projekt, du drømmer om. Vi handler både metaltråd, klassisk bomuldstråd i et hav af farver, tråd med metallisk effekt, ekstra kraftig polyestertråd til det stærke stof, satinsnor, elastiktråd og blomstertråd.
På en sort pude, en ensfarvet nederdel eller på dit patchwork kan du lave de flotteste kanter og afslutninger, når du bruger specialtråd.
Du kan arbejde med forskellige tråde, når du vil designe personligt håndværk. Du kan kombinere 2 forskellige typer af tråd, eller du kan lade en af siderne i dit håndværk være af en særlig type tråd.
Det er kun din fantasi, der sætter grænser for de mange designmuligheder.
Gode råd til dig der vil sy selv i hånden eller på maskine
Syning handler ikke kun om de ting, du kan fremstille på maskine. Mange gange er der brug for maskine og håndsyning, når du vil have succes med dine projekter. Til det finere arbejde og til afslutning på dit håndværk er det ofte en fordel at sy i hånden. Der kan være et hjørne på puden, der skal sluttes til, når lynlåsen er sat fast, eller der kan være brug for at fastgøre afslutninger ved at sy oveni maskinsting.
- Hav altid ekstra bomuldstråd og synål i din syæske
Når du rir (det er, når du laver grove sting, der skal fjernes igen), skal du bruge en iøjnefaldende sytråd. Det er en god idé at starte med at sy dine stofstykker sammen i hånden, hvor du bruger lange og grove sting. Brug altid en kontrastfarve når du rir i forhold til farven på den tråd, du vil bruge til at sy stoffet sammen med på maskine. Når du har syet stoffet på maskine, skal de gamle risting fjernes igen. Dette skal du bruge en opsprætter til.
- Hav altid sakse til syning i forskellige størrelser
Når du klipper mønstre ud i store stofstykker, er der brug for en stor saks, mens der skal anvendes en lille saks, når du klipper tråd over.
Du får de bedste arbejdsvilkår ved at have sysakse i forskellige størrelser liggende.
- Gem altid dine stofrester
Når du har klippet dine mønstre ud fra dine store stofstykker, skal du gemme resterne. Når du indstiller din maskine til at sy med nye sting, skal du altid lave prøvesting. Her er det ideelt at have reststof, som du kan folde sammen, så du kan sikre dig, at maskinen er indstillet korrekt.
Du sparer meget tid, når du slipper for at sprætte sting op på dit DIY projekt, fordi du har sørget for at lave prøvesting på stofrester i stedet.
- Brug Vliesofix når du arbejde med applikationer
Skal der et særligt motiv på fronten af din pude eller træningstaske, kommer det til at få stor, praktisk betydning at bruge Vliesofix (også kaldet Vlieseline). Vliesofix er et tyndt, papirmateriale, der har klæbende effekter på enten den ene eller på begge sider.
Når du sætter papirmaterialet fast til din applikation, sikrer du dig, at det ikke skrider, når du syr det fast på maskinen.