Hvis du gerne vil friske dit tøj op med skønne farver og spændende mønstre, så er batikfarve et rigtig godt sted at starte dine eksperimenter. De fleste af os kender de batikfarvede tekstiler fra 70erne, hvor de for alvor gjorde deres indtog i moden, men gennem tiden er de dukket op igen med jævne mellemrum, og i øjeblikket er det højeste mode. Derfor finder du også en hel regnbue af forskellige farver, så du kan skabe smukke mønstre i strålende farver derhjemme.
Farve til tøj - I tråd med tidens ånd
I øjeblikket er verdens opmærksomhed rettet mod bæredygtighed og miljø. Det betyder, at vi hele tiden leder efter måder at få mere ud af mindre. Indenfor moden har det blandt andet gødet grunden for begreber som;
- Slowfashion
- Visible mending
- Conscious fashion
Alle er begreber, der er skabt for at få os til at tænke kreativt, hvis vi får et lille hul eller en plet på vores yndlingstrøje, og netop denne tankegang er i tråd med brugen af tøjfarver til at give trætte tekstiler nyt liv.
Hvad er tekstilfarve?
Tekstilfarve er farve, der er specielt fremstillet til farvning af tøj og andre tekstiler. Det kaldes derfor også tøjfarve eller stoffarve. Det findes i mange forskellige former og kan bruges både til farvning af tøj i hånden og som maskinfarve, som er tekstilfarve til vaskemaskine.
Du kan inddele dine tekstilfarver i to forskellige kategorier:
- Tekstilfarve til maskinvask
- Tekstilfarve til farvning i hånden
Tekstilfarve til uld har en sammensætning, der binder til naturfibrene og resultatet af din tøjfarvning afhænger helt og holdent af, at du vælger den rigtige form for farve, ellers vil stoffet ikke tage imod.
Farvning af tøj i blandingstekstiler
Har du et stykke tøj, der er fremstillet i 60% bomuld og 40%nylon, så vil det ikke være muligt – eller optimalt – at forsøge at farve det i en anden farve end den oprindelige farve, men du kan med stor succes genopfriske den oprindelige farve både i hånden eller maskinen. Vælg altid en farve, der binder til den fiber, der er mest af i det, der skal farves. I det ovenstående tilfælde skal du således vælge en farve, der binder til bomuld, for at få det bedste resultat.
Hvordan farver man tøj?
Der er altid en brugsanvisning med, når du køber batikfarve eller tekstilfarve hos os, og den bør du altid følge for at være sikker på at få det bedste ud af farven. Der er dog stor forskel på, om du ønsker at farve i maskinen for et opnå et jævnt og helt gennemfarvet resultat, eller om du ønsker at lege med batikfarver og lave mønstre på dine tekstiler.
Vi har lave en kort guide til de mest populære teknikker, for at gøre det lettere for dig at komme i gang, når du skal i gang med at farve tøj.
Farvning i maskinen
At farve tøj i maskinen er både let og hurtigt gjort. Maskinen vil gøre lagt det meste af arbejdet for dig, og derfor kan du også trygt indlade dig på farvning af dine tekstiler på denne måde. Med de fleste farver er det eneste, du skal gøre, at skylle tøjet op og lægge det vådt i maskinen sammen med farve og salt og trykke på start. Når maskinen er færdig, har du et stykke tekstil i en helt ny farve.
Når du farver i maskinen, er det vigtigt at huske, at du altid skal sørge for at vaske en eller to mørke vaske efter især brug af sort tekstilfarve eller andre mørke toner, da de kan smitte af på en hvid vask. Desuden skal du også vaske de nyfarvede tekstiler separat eller sammen med lignende farver, for at være sikker på at det ikke smitter af.
Alt, hvad du skal vide om batikfarver
Der er uendelige muligheder for at have det sjovt med batikfarve samtidig med, at du giver dit gamle tøj nyt liv og farve. Vi fører en lang række af smukke farver, så du kan skabe kunstværker med hele regnbuen. Læs med herunder, og lad dig inspirere af de forskellige teknikker og informationer om batikfarve.
Farvelære
Egentlig behøver du ikke de mange forskellige farver, hvis du har styr på den helt basale farvelære. Det kan dog være rart, hvis du skal farve flere ting eller gerne vil være sikker på at ramme den helt rigtige farve hver gang. Har du lyst til at eksperimentere med farvelære, skal du investere i tre farver, for at komme i gang:
- Rød
- Gul
- Blå
Farverne er også kendt som de tre primærfarver, hvilket betyder, at du ikke kan blande dig frem til dem ved hjælp af andre farver. Med de tre kan du til gengælde blande dig frem til alle andre farver på paletten og farvehjulet således:
- Rød + gul = orange
- Gul + blå = grøn
- Blå + rød = lilla
- Rød + gul + blå = brun
Beslutter du dig for at eksperimentere, kan du vælge et bruge et stykke papir eller hvidt lærred til at tjekke farven, da det kan være svært at se, fordi den bliver så mørk.
Lav din egen t-shirt med batikfarve
Der er rigtig mange muligheder for at lave smukke og sjove t-shirts med batikfarve, og det er en rigtig god mulighed for at udforske de forskellige teknikker, inden du bevæger dig ud i de store projekter med textilfarver.
Batikfarve og tekstilfarve i håndvask
Hvis du kun skal farve et enkelt stykketøj og ikke vil lægge det i vaskemaskinen, kan du bruge den almindelige farve til tøj i håndvasken. Det er både let og sjovt – og så giver det dig muligheden for at bestemme, hvor mørk farven skal være. Følg disse enkelte trin og se, hvordan dit tøj får nyt liv:
- Gør tøjet vådt under vandhanen, og vrid det let, så det er vådt, men ikke gennemblødt. Det sørger for, at farven bliver mere jævnt fordelt, og at du ikke får skjolder på stoffet.
- Nu kan du sætte elastikker på, folde eller bind stoffet for at skabe forskellige mønstre. Jo flere steder du binder stoffet ind, des flere lyse områder bliver der.
- Bland vand, tekstilfarve og salt i en spand efter anvisningerne, og rør godt rundt med en langskaftet ske for at opløse det helt.
- Læg nu din t-shirt i blød, og sørg for, at den er helt dækket af vandet.
- Rør rundt i vandet med jævne mellemrum gennem hele processen.
- Lad din t-shirt ligge i farvebadet mellem 10 og 30 minutter alt efter, hvor intens du ønsker, at farven skal blive. Jo længere tid, det ligger i vandet, des mørkere bliver det.
Sørg for at skylle tøjet rigtig godt efter farvning og giv det eventuelt en tur i vaskemaskinen for at være helt sikker på, at du er kommet af med al den overskydende farve.
Sådan batikfarver du
Når du batikfarver er det sjoveste i processen at skabe forskellige mønstre på stoffet. Du kan vælge mellem en række forskellige måder at få mønstrene frem på, der alle giver vidt forskellige udtryk på dine tekstiler. Du kan ikke skabe stramme striber og mønstre, men du laver organiske og levende mønstre.
Elastikker
Du kan lave cirkler i alle størrelser med elastikker. Løft et stykke af t-shirten med tommel og pegefinger og sæt en elastik om, så det danner en ’tut’. Der, hvor elastikken sidder vil der blive en let eller slet ikke farvet cirkel. Lav flere indeni hinanden og gerne i flere forskellige størrelser fordelt over hele blusen. Det giver et flot og spændende mønster
Snor
Har du ikke elastikker ved hånden, kan du også vælge at bruge snor til at binde om blusen på forskellige måder. Du behøver ikke at nøjes med at lave ’tutter’, du kan også binde snoren hele vejen omkring blusen horisontalt og skabe striber. Husk at jo strammere, du binder snoren, des hvidere bliver striberne. Binder du flere gange rundt, kan du skabe brede striber, mens en enkelt snor giver en helt smal stribe hvidt i farven.
Folder
Du kan også gøre noget så simpelt som at folde stoffet, inden du farver det. Du skal ikke gøre andet end at lægge stoffet forsigtigt ned i farven, når du har foldet det og så lade det ligge uden at bevæge det, før det skal op igen.
Dipdye
Ved at gøre dine t-shirt våd og dyppe en del af den i farven i stedet for at dyppe det hele, så kan du skabe den hippe dipdye effekt, der betyder at farven er kraftigst der, hvor den ligger i farven, men bliver lysere og lysere opad. Hæng eventuelt den våde t-shirt på en bøjle og lad bunden ramme vandet, så farven langsomt suger op og skaber en flydende overgang.
Farvning med flasker med tud
Hvis du ønsker at prøve en lidt mere avanceret teknik, kan du hælde dine farver i små flasker med tud, som dem kokkene bruger på restauranterne til at dryppe dressing på tallerkenerne. Bland flere forskellige farver i hver sin flaske og lav dine t-shirts i flere forskellige farver.
En af de sjoveste mønstre at lave er spiralen, som du får frem således:
Læg den våde t-shirt på en flad overflade, der er dækket med plastik. Tag fat i midten af den med to fingre, som skulle du lave en ’tut’, men i stedet drejer du – uden at løfte. Fortsæt med at dreje indtil hele din t-shirt er drejet sammen til en rund ’snegl’. Bind en snor om sneglen og inddel den eventuelt i ’lagkagestykker’ med elastikker. Nu kan du fordele farverne i ’lagkagestykkerne’ på din t-shirt og lade den tørre, før du tager elastikker og snor af og skyller den grundigt.
Farverne vil nu danne en spiral over hele blusen, som du måske kender det fra 70ernes batikfarve.
Værd at vide om tekstilfarver
Inden du begynder at farve tekstiler, er der en række ting, som er rare at vide. Du kan finde gode tekstilfarve tilbud, men hos os finder du altid de bedste produkter til de bedste priser, så du kan komme i gang med det samme i stedet for at vente på spotpriser. Køb batikfarve hos os og find alt, hvad du skal bruge på et sted.
Kan man farve alt med batikfarve?
Nej. Batik- og tekstilfarver er kun egnede til farvning af naturmaterialer som bomuld, hør, uld og silke. Med de fleste mærker kan du også farve blandingsmaterialer, men jo mere kunstfiber det indeholder, des lysere ender farven også med at blive. Du kan ikke farve blandingstekstiler sorte og marineblå, for farven kan ikke binde nok til at gøre farven dækkende.
Hvad skal du ellers bruge, når du farver med stoffarve?
Tekstilfarve pletter. Derfor er det rigtig vigtigt, at du sørger for at dække rigtig godt af, inden du går i gang med at farve. Hos os finder du både handsker og forklæder, så du kan passe på det tøj du har på mens du farver og så du slipper for farvede fingre og negle.
Det er ikke kun dig selv, der skal dækkes, for gulvet er også udsat. Det gælder både træ, fliser og linoleum. Et godt lag aviser eller et stykke afdækningsplast kan gøre underværker.
Pas på maskinen, når du farver med tekstilfarve
Når du farver i maskinen, er det uundgåeligt, at der ligger lidt farverester tilbage i maskinen, når vasken er overstået. Du kan også opleve, at der sidder lidt farverester på gummiet omkring lågen og det er en god ide at rense det af med en gammel tandbørste.
Du kan med stor fordel køre maskinen igennem uden tøj eller med en sort vask, efter du har farvet tøj i den, på den måde undgår du at hvide eller lyse tekstiler blive misfarvede, hvis der er farverester tilbage.
Kan man farve andet end tekstiler med batikfarve?
Du kan farve alle naturfibre med tekstilfarve. Har du lidt rester tilbage er det både sjovt og meget moderne at farve garn, og tekstilfarver er rigtig gode til at eksperimentere med, hvis ikke du har prøvet det før. Du kan vælge mellem mange forskellige teknikker, der alle giver garnet både den farve og de mønstre, der er så moderne indenfor strikkeverdenen.
Lad dig inspirere af vores store udvalg og find alt, hvad du skal bruge for at komme godt i gang med tekstilfarve her.