Afsendelse ! Bestil inden

Hold Alzheimers og demens på afstand ved at være kreativ

Denne artikel handler om et studie, der er blevet foretaget på universitet i Göteborg, det forklarer hvordan man kan holde sygdomme som Alzheimers og demens på afstand ved at holde sig i gang gennem hele livet.

Undersøgelse gennem 40 år

kreativitet og demens

Kvinder med en gennemsnitsalder på 47 år, blev spurgt ind til deres mentale og fysiske aktiviteter, som inkluderede læsning, tegning, havearbejde, foreningsliv, religiøse aktiviteter og sport.

Ifølge studiet, er der i over 40 år blevet fulgt 800 kvinder, helt tilbage fra 1968 og til i dag. Forfatteren bag studiet er Jenna Najar, som er læge og har en doktorgrad fra Shalgrenska Akademin ved Göteborg Universitet, fortæller at både hjernestimulerende aktiviteter som at læse, synge og gå i teater eller fysiske aktiviteter, spiller en stor rolle i at forebygge demens senere i livet.

De 800 kvinder skulle give sig selv point fra 1-10, alt efter hvor mange hjernestimulerende aktiviteter de deltog i som f.eks.; strikke, tegne, spille musik eller andet. Efterfølgende blev de delt op i to grupper: aktive og inaktive – her var der 44 % inaktive og 56 % var aktive.

Herefter blev de igen delt op i 3 grupper:

1: Helt inaktive

2: Fire timers aktivitet om ugen som: bowling, havearbejde, cykling m.m.

3. Regelmæssig hård fysisk aktivitet flere gange om ugen: tennis, svømning og løb.

17 % af kvinderne blev herefter placeret i den inaktive gruppe, og 82 % var i den aktive gruppe.

I alt udviklede 194 af de 800 kvinder demens under studiet, og resultatet peger på, at fysiske og mentale aktiviteter som midaldrende kan være med til at forebygge demens senere i livet.

Der blev under hele forløbet taget højde for faktor som rygning, højt blodtryk og andre ting der kunne påvirke resultatet. De udelukkede samtidig de personer der halvvejs i studiet udviklede demens.

Vores egen ekspert inden for aldring

Henning Kirk er Cand.med., ved Københavns Universitet i 1975, speciallæge i samfundsmedicin i 1983 og Dr. Med. ligeledes ved Københavns Universitet i 1995, har igennem hele sit arbejde dedikeret sig i at undersøge hvordan vi kan få et godt langt liv, hvad vi selv kan gøre til at få det bedre. Han modtog i 2014 Hædersgaven fra Danske Ældreråd for sit arbejde.

Henning Kirk fortæller at, demenssygdomme og hukommelsessvigt er noget vi selv kan gøre en hel del ved, for at udsætte det eller helt undgå det. Men i og med at hjernen skal være kreativ, er den også meget blodkrævende og skal have masser af blodforsyning. Det gælder ikke kun om at have styr på blodtryk og kolesterol, men på hele kredsløbet. Han henviser ligeledes til, at mennesker det har været meget fysiske i deres ungdom er i mindre risiko for at udvikle demens i deres alderdom.

Han fortæller også at kreative sysler, styrker hjernens udvikling og vedligeholdelse. Håndarbejde og håndværk styrker bl.a. det kognitive gennem udvikling af begge hænders motoriske hjernestyring. Og hændernes motorik fylder meget i hjernen. Det har også betydning for sproget, forklarer Henning Kirk, det virker således forebyggende i relation til demenssygdommen, og det vil også forhale demens udvikling hos Alzheimers patienter.

Henning Kirk har skrevet bogen: ”En kort guide til et langt liv” i 2017 udgaven kommer han med rigtig mange gode råd til hvordan vi evt. kan holde sygdommen på afstand, et par af han råd er:

  •          Sørg for alsidig kognitiv stimulation, læs, skriv, lyt, diskutere – også med folk du ikke er enige med!
  •          Træn hjernen, spil computerspil, skak eller bridge og løs krydsord eller suduko. Lær et nyt sprog eller gennemopfrisk et du allerede kender.
  •          Vær fysisk aktiv, motion styrker kredsløbet – få pulsen op mindst 30 min om dagen
  •          Stop rygning, det forebygger blodpropper i hjernen.
  •          Sørg for effektiv behandling og kontrol, hvis der er diabetes eller depression.

Spis en god og varieret kost, det er hele kroppen der skal plejes. Drik et til to glas rødvin til aftensmaden, dog ikke ved sovetid. Når du går ture, skal du indimellem skifte rute således at dine sanser igen bliver påvirket på ny.

Hvis man nu har sygdommen inde på livet

hold dig aktiv med malingPå Alzheimer.dk har de i september 2011, lavet en artikel om Ann Overby, hun har fået konstateret Alzheimers og her forklare hun, hvordan hun reagerede og efterfølgende arbejder med og mod sygdommen.

Ann Overby fik i 2007 konstateret Alzheimers. Hun blev fyret fra sit arbejde, det hændte ofte at hun glemte sine aftaler, så blev hun fyret – officielt på grund af dårlig økonomi.

Ann Overby har malet hele hendes liv, lige siden hun var lille pige, men det var først efter, hun fik stillet demensdiagnosen, at hun for alvor begyndte at male billeder.

I dag bruger Ann pensler, lærred og akrylmaling. Hun kan også finde på at klister hessian eller papir på lærredet, før hun maler, som en slags collage. Men farverne er de vigtigske – de varme, stærke og lysende farver, der får billederne til at stråle af livsglæde. ”Farverne kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen, det er en måde at udtrykke mig på, farverne gør mig glad” fortæller Ann Overby.

Hold dig aktiv og hold sygdomme på afstand

Ifølge Videncenter for demens, var der i 2015, 36.000 personer over 65 år i Danmark, registreret med en demens diagnose. På baggrund af internationale befolkningsundersøgelser anslår man, at ca. 89.000 personer i Danmark har demens. Kvinder udgør mere end to tredjedele af ældre med demens.

Nu står det sort på hvidt, kreativitet holder dig rask. Der er sikkert nogle der vil sige ”jamen, jeg er ikke kreativ!” – der er noget for alle, det behøver ikke være noget du skal udstille for alle andre, det handler bare om at holde dig i gang. Det kan være at ligge et puslespil, det er nok til at sætte hjernen i gang og holde dig i fokus. Du kan gå en tur, opdage nye områder der hvor du bor, eller melde dig ind i en forening hvor der netop er en eller anden form for sport du kunne tænke dig at prøve.

For at holde netop Alzheimers og demens på afstand, skal vi holde kroppen i gang, det er aldrig for sent. Tag fat i din nabo eller familie og find et eller andet der kan sætte gang i sanserne og holde hjernen i gang længe endnu. 

Kreativitet er at opfinde, eksperimentere, bryde regler, lave fejl, men fremfor alt – at have det sjovt!

 

Rigtig god fornøjelse!

Kilde: Göteborg Universitet

Version: v1.c222.s1.l2