Afsendelse ! Bestil inden

Hvordan foregår vask af uld?

vask af uldDer er ikke noget mere ærgerligt end at trække en helt nystrikket sweater ud af vaskemaskinen og opdage, at den helt har mistet formen. Desværre er det noget, langt de flest strikkere oplever i løbet af deres strikkekarriere, fordi meget strik er utroligt sart, når det kommer til netop vask.

Vil du gerne være sikker på, at det ikke sker for dig, er det altid et rigtig godt udgangspunkt at følge anvisningerne på banderolen. Har du ikke den ved hånden, eller er du i tvivl, kan du gøre en af følgende ting:

Vask i hånden

Vil du være helt sikker på, at dit strikkede tøj holder formen, så er håndvask den mest skånsomme måde at vaske det på.

  • Sørg for at vandet ikke er for varmt - lunkent eller håndvarmt er den perfekte temperatur.
  • Sørg for at der er rigeligt med vand, så du kan dække dit strikkeprojekt uden at skulle presse det ned eller rode rundt med det.
  • Brug enten uldvask eller hårshampoo, når du vasker din uld, der sørger for at det forbliver blødt
  • Lad være med at bevæge strikken for meget, når først du har gjort det vådt, men lad det heller ikke ligge i blød for længe.
  • Tryk forsigtigt vandet ud og skyld efter med lunkent vand, så der ikke er mere sæbe i.
  • Rul strikken ind i et håndklæde og tryk mere vand ud.
  • Læg strikken flad til tørre på et håndklæde. Har du varme i badeværelsesgulvet er det et perfekt underlag.
  • Sørg for at strække strikken i facon inden du lader den tørre. Brug eksempelvis et målebånd for en sikkerheds skyld.

Vask i maskine

Har du en maskine med et uldprogram, er det også muligt at vaske din strik heri. Uldprogrammet kører som udgangspunkt på lave temperaturer og lavere antal omdrejninger end almindelige vaske.

På den måde kan du undgå, at dit strikketøj enten krymper eller filter, når du vasker det i maskinen.

Garn, der IKKE kan vaskes i maskine

Der er garn, der kan gå i maskinen, og så er der garn, som du altid bør vaske i hånden. Har du en maskine med uldprogram, kan du sagtens lægge alle former for strik heri, men vil du være helt sikker, er der visse garner, der har det bedst med håndvask.

Som tommelfingerregel kan man sige, at jo mere håret et garn er, des større tendens har det til at filte og krympe i vask. Derfor bør garner med mohair vaskes i hånden. Du kan her bruge vores skarpe udvalg af uldvaskemiddel, som kommer i den højeste kvalitet.

Garner, der KAN vaskes i maskinen

Vil du gerne strikke projekter, der kan gå i maskinen, så findes der en bred vifte af kvaliteter, der er lavet til at gå i vaskemaskinen. Langt de fleste ’glatte’ kvaliteter har det helt fint med at blive vasket på uldprogram i maskinen.

Vil du gerne kunne vaske din strik helt almindeligt, så gå efter kvaliteter, der er superwash-behandlet. Denne behandling lægger en fin hinde over garnet, der beskytter det og sørger for at det holder sig pænt i længere tid og kan vaskes på 40 grader i maskinen. 

Version: v2.c335.s1.l2