Afsendelse ! Bestil inden

Hvad er jersey stof?

Jersey er en type af stof, som er kendetegnet ved, at det ikke er vævet, men derimod strikket af en meget tynd type af garn. Fordelen ved denne form for fremstilling er, at det gør stoffet enormt smidigt og fleksibelt.

Man ved faktisk ikke helt, hvordan stoffet har fået sit lidt specielle navn. Man mener, at navnet Jersey stammer fra en britisk kanalø af samme navne, men hvordan dette har relation til denne type af stof, det vides altså ikke.

Jersey stof kommer i mange forskellige farver og udformninger, men generelt kan man snakke om, at der findes to overordnede typer af jerseystof; nemlig bomuldsjersey og viscosejersey.

Bomuldsjersey

Både bomuldsjersey og viscosejersey er strækbare, men de har vidt forskellige egenskaber. Det, som kendetegner bomuldsjersey er, at den er i stand til at ”holde” sig selv mere end viscosejersey kan.

Det vil sige, at hvis du f.eks. syr en kjole med bredde forneden af bomuldsjersey, vil kjolen stråle mere ud/klokke mere ud, end viscosejersey vil gøre. Denne egenskab er bl.a. med til at gøre, at bomuldsjersey er den mest brugte form for jersey stof.

Viscosejersey

Sammenlignet med bomuldsjersey, er viscosejersey tungere, blankere og har mere fald. Mange antager fejlagtigt, at viscose er et kunststof, men stoffet er faktisk lavet af regenerede træfibre, hvormed det altså er et naturmateriale.

Viscosejersey er desuden køligere end bomuldsjersey, og dens tyngde og fald gør den velegnet til at skabe smukke silhuetter i f.eks. kjoler med.

Hvad kan man bruge jersey stof til?

Jersey stof kan man bruge til rigtig mange forskellige ting. Dog er det specielt velegnet, hvis man ynder at sy sit eget tøj. Da jersey nemlig er et strækstof, så er det altså et relativt fleksibelt stykke stof, som kan være rigtig praktisk at bruge i f.eks. bluser, kjoler, T-shirts mm. 

Da jerseystof netop er strikket af noget særligt tyndt garn, er stoffet også godt at bruge til de beklædningsgenstande, som ofte er mest behagelig at have på, når de består af et tyndt lag stof. Derfor er jerseystof godt at bruge til f.eks. undertøj, leggings eller toppe.

Dette skal du være opmærksom på, når du syr i jersey stof

Hvis ønsker at bruge jerseystof i en af dine fremtidige sy-projekter, er der nogle ting, som du med fordel kan være opmærksom på, inden du går i gang.

En af disse ting er, at da jerseystof netop er strikket og ikke vævet, består stoffet netop af en masse små masker. Dermed kan maskerne altså komme til at løbe, hvis du f.eks. kommer til at skære den tynde tråd over med nålen. Derfor skal du bruge afrundende nåle, når du syr i jerseystof, så du undgår, at der kommer huller i stoffet.

Derudover er det også vigtigt, at du husker at tage højde for stoffets elasticitet, når du syr i stoffet. Dermed er det ofte nødvendigt at sy med specialsømme, sådan at disse kan strække sig sammen med stoffet. 

Version: v2.c358.s1.l2