Afsendelse ! Bestil inden

Hvad betyder superwash?

Superwash er en særlig metode, hvor man forarbejder og behandler uld, så det kan klare at blive maskinvasket ved høje temperaturer. Naturlig uld kan ikke klare høje temperaturer, da det ødelægger fibrene, hvorfor uldtøj kan krympe i vaskemaskinen.

Uldgarn, der er blevet behandlet med superwash, betyder derfor, at du kan vaske dine hæklede og strikkede håndarbejder i vaskemaskinen.

Hvordan forarbejdes ulden med superwash?

Når man forarbejder ulden med superwash, fjerner man de naturlige skæl fra uldfibrene med et syrebad og klor. Herefter tilføres en belægning med polymer, så fibrene får et nyt beskyttende lag som en film over hver fiber. Dette lag forhindrer, at fibrene kan klistre sammen, og tøjet krympe under vask. Polymer er et plaststof og derfor ikke naturligt, men det er ikke allergifremkaldende eller skadeligt.

Du kan mærke forskel på almindeligt uldgarn og superwash-garn, fordi superwash giver en mere glat overflade. Fibrene er ikke så flossede, fordi skællene er ætset væk og belagt med polymer.

Hvordan vedligeholdes superwash-garn?

Selvom superwash-garn bedre kan klare en tur i vaskemaskinen, skal du stadig vaske det på et uld- eller skåneprogram. De fleste garn med superwash kan tåle op til 40 oC, mens enkelte typer kan klare endnu højere temperaturer. Derudover skal du undgå skyllemiddel og tørretumbleren som med almindeligt uldgarn.

Superwash-garn er smart, hvis du laver garnprojekter, der skal bruges dagligt og vaskes ofte. Du skal dog være opmærksom på, at nogle af uldens særlige egenskaber, herunder den isolerende og absorberende effekt, vil forringes, når hver fiber er belagt med en film.

Version: v1.c363.s1.l2