Strikkefasthed
Har du købt garn før, eller undersøger du forskellige mønstre og designs til strik eller hækling, vil du uden tvivl have stødt på betegnelsen ”strikkefasthed”.
Dette fortæller om, hvor løst eller fast du skal strikke med dit garn. Der findes et stort udvalg af forskellige typer af garn på markedet, og det er vigtigt, at du undersøger, hvordan du skal arbejde med det.
Dette har betydning for både slutresultatet og dit garnforbrug. Strikkefasthed er en afgørende faktor for selv erfarne strikkere, der ønsker at skabe projekter af høj kvalitet. Så i denne artikel vil vi udforske, hvordan du som både erfaren og en nybegyndende strikker kan bruge strikkefasthed til din fordel og opnå professionelle resultater.
Orientér dig mod producentens anvisning
Uanset om du køber opskrifter med brug af uldgarn, bomuldsgarn, garn af polyester eller et andet materiale, vil der altid stå anvisning om strikkefastheden. Det er vigtigt, at du forholder dig til producentens forskrifter.
Når du bruger opskrifter, vil der stå, hvor mange garnnøgler du skal bruge til dit design. Forbruget er udregnet i forhold til den angivne strikkefasthed.
For at opnå samme resultat og slutprodukt som din opskrift skal du følge anbefalingerne i forhold til fasthed. Før du sætter gang i dit projekt, er det en god idé at lave en lille strikkeprøve, så du kan blive erfaren med og bevidst om, hvor mange masker der skal slås op, så det matcher anvisningen i din opskrift.
Sådan mestrer du strikkefastheden
For at opnå den korrekte strikkefasthed er det afgørende at vælge det rigtige garn og de rette pinde. Som en erfaren strikker er du sandsynligvis bekendt med, hvordan dine valg påvirker resultatet. Her er nogle praktiske tip:
- Prøvestrikning: Start altid med at lave en prøvestrikning. Slå de anbefalede masker op og strik et prøvestykke på omkring 10x10 cm. Dette giver dig mulighed for at vurdere, om din fasthed matcher opskriftens krav. Se vores guide om hvordan man laver en strikkeprøve.
- Pindevalg: Juster dine pinde efter behov. Hvis din strikkefasthed er for fast, prøv at skifte til lidt større pinde, og omvendt, hvis fastheden er for løs.
- Garnkvalitet: Vælg et garn af høj kvalitet, da garnets egenskaber, som elasticitet og struktur, kan påvirke strikkefastheden. Læs garnets etiket og følg producentens anvisninger.
Alt dette er ekstremt vigtigt, da der ofte kan ske uheld for selv den mest øvede. Et eksempel kunne være under strikning af en trøje. Hvis du har den forkerte strikkefasthed kan det resultere i en forkert pasform. Det gælder om at ramme det rigtige, da modsat kan en for stram strikkefasthed gøre trøjen alt for lille. Øvelse gør mester, så derfor gælder det om at få lidt erfaring under huden og du vil nu kunne genskabe selv den sværeste opskrift.
Hvad påvirker strikkefastheden?
Det er ikke kun antal masker og din strikkestil, der har betydning for, hvor fast eller løst du strikker. Dine pinde samt typen af dit garn vil også have indflydelse.
Når du har lavet en strikkeprøve, kan du måle dig frem til, om du enten har for få eller for mange masker på det stykke, du har strikket. Skulle du mangle masker, kan du vælge at bruge pinde, der er 0,5-1mm mindre. Og skulle du have for mange masker, kan du prøve at bruge 05-1mm tykkere pinde.
Derudover kan du eksperimentere med forskellige typer af pinde, når du skal ramme den anbefalede fasthed på dit strik. Og hvis uheldet er ude, såkan du evt. blokere dit projekt (ved at fugte det og forme det i den ønskede størrelse) eller opstramme kanterne ved hjælp af en mindre pind.
Der er forskel på, om du bruger pinde af enten metal eller af træ.
Der er i øjeblikket ingen aktive produkter i denne kategori.Fandt du ikke det produkt, du ledte efter?