Afsendelse ! Bestil inden

Sådan laver du nemt en strikkeprøve

Når du arbejder med garn og bruger en opskrift, vil du støde på anvisninger om strikkefasthed. Dette er producentens anbefaling til, hvor løst eller fast du skal strikke dit design. Typen af dit garn, materialet på dine strikkepinde samt din strikkestil vil influere på fastheden.

Før du går i gang med dit projekt, anbefales det, at du laver en strikkeprøve. Med denne kan du sikre dig, at du strikker på dén måde, som opskriften anbefaler.

Derved vil dit slutresultat blive, som opskriften fortæller, og du er fri for at havne i en situation, hvor du kommer til at mangle garnnøgler.

Hvordan laver jeg en strikkeprøve?

Det tager kun 10-20 minutter at lave en prøve, før du går i gang med at følge opskriften på dit projekt, og det kan komme dig til gode, at du starte med at lave prøven.

Du kan måle strikkefastheden ved at strikke et antal masker på din strikkepind (gerne over 12cm). Når du har slået dine masker op, kan du med et almindeligt målebånd eller en lineal finde ud af, hvor mange masker du har på 10cm.

Det er en god idé at slå flere masker op til din prøve, end strikkefastheden på din opskrift fortæller om. Derved kan du opnå et mere retvisende og nøjagtigt resultat.

I praksis vil det f.eks. sige, at du skal slå 38 masker op, hvis der er angivet et strikkefasthed på 28.

Forskellige måder til justering af strikkefastheden

Mange gange vil du enten have for mange eller for få masker, end strikkefastheden i din opskrift angiver. Når du har lavet din strikkeprøve, kan du justere fastheden på flere måder.

Det kan ske ved at bruge enten tykkere eller tyndere pinde. Hvis du har for få masker, skal du prøve at bruge strikkepinde, der er 0,5-1mm tyndere. Og skulle du have for mange masker, kan du prøve med tykkere pinde.

Hvis garnet skal bruges til beklædning, skal du være særlig opmærksom på, om dit strik krymper i vask. Her kan du vælge at vaske din strikkeprøve, før du går i gang med dit kreative projekt.

Selvom det kan være en tidskrævende forberedelse, skåner det dig for stor irritation og frustration på et senere tidspunkt, hvis din trøje eller kjole skulle krympe efter vask, og du ikke var opmærksom på dette forhold fra starten af.

Version: v2.c405.s1.l2