Afsendelse ! Bestil inden

Hvordan syr man strik sammen?

Har du fundet opskrifter på strikketøj, hvor der skal sys 2 adskilte dele sammen, vil du støde på formuleringen og teknikken om sammensyning, hvilket er hvad vi vil give vores bedste forklaring på i denne artikel.

Når du strikker beklædningsgenstande med forskellige dele (såsom trøjer eller kjoler med ærmer), vil der f.eks. være brug for at sy skulderdelene sammen med forskellige stykker af strik).

Sådan syr du strik sammen 

Der findes forskellige måder at sy strik sammen på. Det kan f.eks. være med usynlige sting, eller det kan være med en synlig og markeret rille. Så der er mange forskellige fremgangsmetoder fra dette punkt, og alle har dets forskellige fordele

Med madrassting gør du følgende

I mange tilfælde vil du blive anvist til at sy strik sammen ved brug af ”madrassting” (også kendt som ”usynlig sammensyning”). Dette er den mest simple og enkle metode til sammensyning. Der vil altid skulle bruges en kanvasnål til formålet, når du syr strik sammen. Denne type nål er lavet uden en spids, og den gør det smidigt og simpelt at sy igennem maskerne i kanten af dit strik.

  1.  Start med at fastgøre tråden til sammensyning i den ene side af dit strik. Når du syr sammen, skal du bruge samme garn, som er anvendt til dit strikketøj.
  2. Læg de to stykker, der skal syes sammen, ved siden af hinanden. Sørg for at stykkerne er ordentligt orienteret, så kanten er klar til sammensyning.
  3. Før tråden over til den anden side og stik nålen ind under ”lænken” i den yderste maske. Disse "lænker" findes ved bunden af hver maske.
  4. Skift nu tilbage til den første side og gentag processen. Sørg for at stingene følger en lige linje og er jævnt fordelt for en pæn finish.
  5. HUSK: Alle sting skal være parallelle med hinanden hele vejen ned gennem de 2 stykker af strik, du vil sy sammen.
  6. Periodisk, efter et par sting, stram forsigtigt garnet for at trække de to stykker sammen. Vær forsigtig, så du ikke strammer for meget, da det kan forvrænge stoffet.
  7. Når du når enden, fastgør garnet sikkert ved at lave en lille knude og skjul enden ved at føre den gennem nogle af de nærliggende masker på bagsiden af arbejdet.

Det er også værd at bemærke, at det at øve denne teknik på nogle prøvestykker kan være en stor hjælp, især hvis du er ny til sammensyning med madrassting. Husk, at øvelse gør mester, og med tiden vil dine sømme blive mere jævne og usynlige.

Sammensyning af retstrik

Når det kommer til at sy retstrik sammen, er teknikken lidt anderledes end ved glatstrik, men princippet er meget lig det for sammensyning af lodrette sømme i glatstrik. Her er en guide til at udføre denne teknik

Når du skal sy to stykker retstrik sammen, starter du med at placere dem ved siden af hinanden på en flad overflade. Det er vigtigt at sikre, at stykkerne ligger helt glat og ikke er drejet eller strakt. Overvej hvilken side af strikketøjet – ret- eller vrangsiden – der giver den bedste synlighed og føles mest komfortabel for dig at sy fra, da sammensyning i retstrik kan udføres fra begge sider.

Sammensyningen påbegyndes ved kanten af strikketøjet. Du skal lede efter den yderste maskelænke på hver anden pind, som er den lille løkke eller 'ben' nederst i hver maske. Med en passende nål, helst en kanvasnål, stikker du nålen ind i denne maskelænke på det første stykke, og derefter i det tilsvarende punkt på det andet stykke. Denne proces gentages, hvor du skiftevis arbejder fra den ene side af strikketøjet til den anden.

Det er essentielt, at du ikke strammer tråden for meget under sammensyningen. En for stram tråd kan nemlig trække i strikket og skabe en uønsket sammentrækning af stoffet, hvilket kan påvirke både formen og udseendet af dit strikkearbejde negativt.

For at opnå den bedste finish, er det vigtigt at holde en jævn rytme og sikre ensartethed i dine sting. Dette hjælper med at skabe en pæn og næsten usynlig søm, hvor hver maske behandles med den samme mængde garn og spænding.

Til sidst, når du når enden af sømmen, skal du afslutte arbejdet på en sikker måde ved at fastgøre tråden ordentligt. Dette gøres ved at lave en lille knude og derefter skjule trådenden ved at trække den igennem nogle af de nærliggende masker på bagsiden af arbejdet. Denne afslutningsteknik sikrer, at din sammensyning forbliver fast og holdbar.

Sammensyning af glatstrik

Når man syr glatstrik sammen, er det vigtigt at tage højde for garnets tykkelse for at opnå en pæn og passende søm. For eksempel, når man arbejder med tyndt garn, syr man inden for den yderste hele maske, mens man med tykt garn, som illustreret i nogle vejledninger, syr inden for den yderste halve maske for at skabe den bedste finish.

Start med at placere de strikkede stykker ved siden af hinanden med retsiden opad. Dette sikrer, at du kan se præcist, hvor du skal sy, og at resultatet bliver så pænt som muligt. Når du syr, arbejder du fra side til side på en bestemt måde for at sikre en ensartet søm.

For at udføre sømmen, stikker du nålen ned i en maske på det ene strikstykke og fører den op igen to pinde længere fremme på samme stykke. Dette skaber grundlaget for din søm. Herefter flytter du nålen tilbage til den første pind på det modsatte stykke. Her stikker du nålen ned og fører den op igen to pinde længere fremme, ligesom du gjorde på det første stykke.

Når du vender tilbage til det første stykke, stikker du nålen ned i det hul, hvor det sidste sting endte, og fører den op to pinde længere fremme, fortsættende denne rytme. Ved konsekvent at sy fra side til side, og altid starte det nye sting i det hul, hvor det forrige sting sluttede, skaber du en jævn og rytmisk søm.

Denne teknik er ideel for sammensyning af glatstrikkede stykker, da den skaber en stærk, men diskret søm, der ikke forstyrrer glatstrikkets karakteristiske udseende. Ved at følge disse trin opnår du en søm, der er både holdbar og æstetisk tiltalende, hvilket er essentielt for at bevare dine strikkeprojekter.

Version: v2.c409.s1.l2