Afsendelse ! Bestil inden

Hvad er tunesisk hækling?

Tunesisk hækling – eller afghansk strikning, som det også bliver kaldt – er en form for blanding af strikning og hækling, hvis færdige struktur mest af alt minder om vævning. Denne teknik skaber ofte et temmelig bastant og uelastisk struktur i det færdige produkt, hvormed det er oplagt at bruge til f.eks. at lave udendørs tøj med.  Resultatet er en tæt og stærk struktur, der ofte minder om vævning.

Du kan dog også med fordel udnytte den stærke struktur til at lave f.eks. puder, tæpper, grydelapper, tasker, punge og meget mere. Generelt er tunesisk hækling godt til at skabe mange forskellige typer af boligtilbehør og accessoires med. Denne teknik er dog også ideel til at skabe robuste og holdbare produkter, så derfor ekstremt velegnet til udendørs tøj.

Ligesom med strikning og hækling så findes der indenfor tunesisk hækling en række forskellige teknikker, sådan at du kan skabe alverdens forskellige mønstre. Mange af disse teknikker deler navne med strikning, så du kan ligeledes også skabe f.eks. ribkanter, perlemønster osv. med tunesisk hækling. 

En tunesisk hæklenål - det vigtigste værktøj

Når man laver tunesisk hækling, så skal man bruge en specielt type nål. Denne nål ligner en almindelig hæklenål i den ene ende, men den har en stopper i den modsatte ende for at forhindre, at masker falder af – ligesom det ses på en jumperpind. 

Hvis man er meget nysgerrig på at prøve tunesisk hækling, men ikke lige ejer den rette hæklenål, så kan man godt øve sig på en almindelig. Dog skal man være opmærksom på, at man kan risikere at tabe masker, da en almindelig hæklenål ikke er lukket i enden.

Præcis som med strikning og hækling så afhænger størrelsen på den nål, som du skal bruge, af dit projekt. Generelt gælder det dog, at jo mindre en nål du bruger, jo fastere bliver resultatets struktur. 

Grundlæggende begreber og tips til begyndere

For at mestre tunesisk hækling er det nødvendigt at forstå de grundlæggende teknikker og begreber. Sværhedsgraden for tunesisk hækling er ikke blandt de sværeste af de forskellige hæklingsteknikker, men dog er det vigtigt at have lidt grundlæggende forståelse, så derfor får du her nogle få tips til hvordan du kan begynde. Men først lidt om de forskellige begreber:

  • Startkæde: Begynd med at lave en startkæde af løkker på nålen.
  • Hin- og tilbagerække: Arbejdet består af to faser, en tur fremad (hinfærd) og en tur tilbage (tilbagerække).
  • Løkkestegning: Ved hver række skal du trække løkker op på nålen, inden du hækler dem sammen.

Næste skridt er blot at finde en opskrift, som bruger tunesisk hækling eller finde en video for en lidt mere visuel præsentation af begrebet. Når du begynder at dykke ned i verdenen af tunesisk hækling, så anbefaler vi at starte med et simpelt projekt. Deruodver er det også vigtigt at bruge det rette garn til dit projekt. Tunesisk hækling giver dig jo mulighed for at skabe forskellige teksturer og densiteter afhængigt af garnet, så husk at vælge det rigtige garn. 

Vær ikke bange for at øve dig og tage små skridt med forskellige typer af garn, indtil du føler dig selvsikker i din kunnen. Det handler mest om tålmodighed og villigheden til at lære. Det er altid de bedste forslag til hvordan du starter med at hækle med tunesisk hækling.

Version: v2.c447.s1.l2