Afsendelse ! Bestil inden

Hvordan måler man strikketøj?

Når du skal til at strikke klude, tæpper eller trøjer efter anvisning, skal du starte med at læse og forstå din opskrift. For dig som er nybegynder med strik, kan det være en god hjælp at sætte dig ind i de forskellige betegnelser, som du vil støde på i opskrifterne.

Du vil altid blive rådet til at lave en strikkeprøve. Her skal du blandt andet kende til, hvordan du måler dit strikketøj.

Udmåling af strikketøj – sådan gør du

Når du laver en strikkeprøve, skal du slå masker op med det garn, der følger med til din opskrift. En strikkeprøve har til formål at hjælpe dig med at vurdere strikkefastheden. Noget strik skal strikkes stramt, mens andet skal være løsere.

Det er vigtigt, at du bruger tiden på at forberede dit strik ved at måle det. På denne måde slipper du for at havne i den irriterende situation, hvor du kommer til at mangle garn, når du er ved at være færdig med dit projekt, eller at fx din strikkede trøje bliver for lille.

Når først du har lavet en strikkeprøve én gang, kender du til detaljerne med at måle dit strik.

Det bedste er at bruge en lineal til opmålingen. Et målebånd kan være mere upræcist, da det er bevægeligt. Sørg for at slå lidt flere masker op, end din opskrift anbefaler. Herefter skal du måle 10cm af dit strik og tælle, hvor mange masker der er på dette stykke.

Hvad skal jeg gøre med en skæv måling af strikketøj?

Det vil ofte ske, at du enten har for mange eller for få masker i forhold til din opskrift. Strikker du for stramt, skal du bruge tykkere strikkepinde og gentage prøve og opmåling. Har du for få masker på de 10cm, strikker du for løst. Her skal du vælge nye strikkepinde, der er enten 1-2 numre mindre.

Husk altid at gentage en strikkeprøve, når du skifter strikkepinde.

Version: v1.c461.s1.l2