Afsendelse ! Bestil inden

Bordskåner af filtkugler

Download PDF her

Bordskånere af filtkugler er blevet meget populære de seneste år, så hvorfor ikke lave dine egne? Så kan du selv designe dem med dine foretrukne farver, så de passer ind i dit køkken. Med denne gratis guide får du en udførlig vejledning til, at sy filtkuglerne sammen til fine bordskånere. Filtkuglerne er lavet af 100% uld af højeste kvalitet og slidstærkt nylon. 

Størrelse: ca. 22 cm

Materiale:

 1. 93 stk. Filtkugler 20 mm 
  Lilla: 30
  Grå: 31
  Hvid: 32
 2. Gütermann Sytråd ekstra stæk
 3. John James Krumme nåle
 4. John James Modistnåle str 3

Find kit med filtkugler og sytråd her.

Fremgangsmåde

Der findes forskellige måder at gøre dette på. Fx kan man tråde alle kuglerne på en tråd, for derefter at sy dem sammen. På den måde får man en rund bordskåner. Man kan også lave en rund bordskåner med fremgangsmåden nedenunder, men kuglerne skal så sys sammen på en anden måde.

OBS! Den grå farve, der er afbildet i billedet for oven, er lysere end kuglerne, der er brugt i bordskåneren i fremgangsmåden. Dette er den eneste forskel.

Sådan gør du:

Begynd med at lægge kuglerne ud i det mønster du ønsker. Se billedet for nedenfor for inspiration. Jeg begyndte med den midterste række, der er markeret som række 11. Jeg satte en nål i den midterste kugle, som er den vi begynder med.

Det kan være en god idé at tage et billede af mønstret, efter du har lagt kuglerne ud. Så slipper du for at huske i hvilken rækkefølge farverne skal trådes på.

1111.jpg 

 • Klip en tråd af på ca. en meter, så slipper du for at tråden filtrer sig sammen. Lav en knude for enden af tråden, gerne flere gange, så den ikke går igennem kuglen. Begyndelsen af bordskåneren skal ligne en blomst, og består af 7 kugler (se billede herunder til enstre).
 • Begynd med den midterste kugle. Før nålen lige igennem og gør det samme den anden vej (se billede herunder til højre), så at tråden er fæstnet. Den grå kugle bliver nu centrum af din bordskåner.

 11111111111111.png 

 • Nålen kommer nu ud på toppen af den midterste kugle. Nu skiftes der til en krum nål. Stik krumnålen ind i bunden af den næste kugle (lilla), og ud igen i venstre side i en 45 graders vinkel. Der arbejdes mod venstre, men det er naturligvis valgfrit.

 • Sy nu den næste kugle på fra siden (Billede 1). Nålen skal komme ud i bunden af kuglen, sådan at den kan fæstnes i den midterste kugle (Billede 2). Det er vigtigt at hver kugle fæstnes i de to kugler, som de hænger sammen med. Når nålen kommer ud på bunden af den hvide kugle, føres den videre ind i den grå. Derefter føres den op igen i den lilla kuglen og ud igen i 45 graders vinkel, som du gjorde, da du fæstnede den lilla kuglen. Før nu nålen lige igennem den hvide kuglen og sæt på en ny kugle. Se gerne billedet i punkt 5, hvis du føler dig usikker.

 • Billedet nedenfor viser, hvordan hver enkelt kugle fæstnes i de to kugler, som den skal hænge sammen med. Den sorte pil er den, man begynder med først. Derefter følger man de lyseblå anvisninger, så de røde, så de grønne osv. Tallene indikerer, hvor nålen skal ind/ud.

 • Den første omgang, som danner en blomst, er nu færdig. Fra den lilla kugle som nålen er i, bygger vi videre på den næste omgang. Den første og sidste syes sammen som de andre kugler. Men når du skal stikke nålen lige igennem (mærkeret 1 på røde og grønne pile ovenfor), kommer den ud på toppen af den lilla kugle, i stedet for på siden - se herunder.

 • Billedet nedenfor viser de to første kugler på den anden omgang.

 • Fortsæt med denne metode, til du har brugt alle filtkuglerne. Hvordan du gør i de seks hjørner i hver omgang, er afgørende for om du får en rund eller sekskantet bordskåner. Dette vælger du selv.

Design: Benedicte Helgesen Nernes / diywithbenedictehn / benedictehn

 

Version: v4.c139.s1.l2