Afsendelse ! Bestil inden

Hvordan får man maling af tøj?

Når man elsker at være kreativ med pensel og maling, men lige har glemt at tage noget male-venligt tøj på, så kan man godt risikere, at der sker uheld. Hvis uheldet er ude, og du har fået maling på noget af dit tøj, så behøver du ikke fortvivle; det er nemlig muligt at få maling af tøj igen, hvis du kender den rette metode.

Måden, hvorpå du nemmest får maling af dit tøj, afhænger af, hvilken type maling du har brugt. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, om der er tale om vandbaseret eller oliebaseret maling. For at gøre det lidt nemmere for dig, så får du herunder en række råd til at fjerne begge typer af maling fra tøj.

Vandbaseret maling

Vandbaserede malingstyper er bl.a. latex og akrylmaling, men en del højglansmaling hører også til de vandbaserede malinger. Du kan altid nærlæse på malingens etiket, hvis du er i tvivl om, hvorvidt malingen er vandbaseret.

Når du har slået fast, at der er tale om vandbaseret maling, så skal du starte med at fjerne så meget af den udskydende maling som muligt. Herefter skal du:

1. Skyl pletten med varmt vand
Vend tøjet på vrangen og peg den modsatte side af pletten opad. Skyld så pletten med en stærk, varm vandstråle. Forsøg at vaske så meget maling som muligt væk.

2. Put vaskemiddel og varmt vand på pletten
Herefter kan du behandle pletten med vaskemiddel; du kan med fordel bruge Biotex eller Neutral, men hvis du ikke har disse, så kan du også sagtens bruge almindelig opvaskemiddel. Test dog altid et lille hjørne af pletten, sådan at du undgår evt. uønskede bivirkninger.

3. Brug en svamp eller klud
Du kan vælge at bruge en svamp eller klud til at indarbejde sæben i stoffet. Efter du har skrubbet sæben ind i stoffet, så kan du bruge svampen eller kluden til at duppe malingen ud. Det kan være nødvendig at gentage denne proces flere gange.

4. Brug isopropylalkohol til de stædige pletter
Hvis den ovenstående proces ikke har hjulpet, så kan du prøve at bruge isopropylalkohol på pletten. Her dupper du blot pletten gentagne gange med væsken. Du kan også prøve neglelakfjerner, som er endnu stærkere, men denne kan beskadige nogle typer af stof.

5. Forbehandl almindelige pletter
Hvis du har en almindelig pletfjerner, som egner sig til tøjet, så kan du forbehandle tøjet med dette, før du vasker tøjet.

Oliebaseret maling

Hvis din maling er oliebaseret, så kan det muligvis godt blive en smule sværere at fjerne pletten helt, end hvis det havde været vandbaseret. Det er dog ikke umuligt, så her får du ligeledes en guide til at fjerne oliebaserede malingspletter fra tøj.

1. Læs på malingbøtten
Med oliebaserede malinger så står der ofte en guide på bøtten til, hvordan man bedst fjerner lige netop den type maling, som bøtten indeholder. Hvis der dog ikke står dette, så bør du gå i gang med at behandle pletten, inden den tørrer.

2. Put hvid sprit, terpentin eller den foreslåede fjerner på pletten
Læg nogle stykker køkkenrulle eller en klud under tøjet og sørg for, at pletten vender nedad. Herefter kan du så duppe pletten gentagende gange med en klud eller svamp, som er dyppet i en af de ovenstående væsker. Denne proces fortsætter du med, indtil malingen er væk.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at nogle stoffer ikke kan tåle hvid sprit, så læs instruktionerne, inden du går i gang.

3. Skrub med vaskemiddel og lad det hvile natten over
Dæk pletten med vaskemiddel, og lad den så ligge natten over i varmt vand. Dette må gerne være den varmeste temperatur, som stoffet kan holde til.

4. Skrub pletten igen og vask tøjet i vaskemaskinen
Næste dag skal du så skrubbe pletten igen med vaskemiddel, hvorefter du så bør vaske tøjet på normalvis i vaskemaskinen.