Afsendelse ! Bestil inden

DIY: Kugletæppe af filtkugler


Kugletæpper er det seneste år blevet meget populære - sådan laver du dit eget

Download PDF her

Det skal du bruge for at lave et kugletæppe (ca. diameter på 70 cm)

Ønsker du at lave kugletæppet i en anden diameter skal du ca. bruge følgende antal til runde kugletæpper i 20mm:

 • 20 cm ca. 85 stk. (bordskåner)
 • 40 cm ca. 350 stk. (hynder)
 • 70 cm ca. 1065 stk.
 • 90 cm ca. 1750 stk.
 • 100 cm ca. 2150 stk.
 • 110 cm ca. 2650 stk.
 • 120 cm ca. 3175 stk.
 • 140 cm ca. 4250 stk.
 • 160 cm ca. 5500 stk.
 • 180 cm ca. 7000 stk.
 • 200 cm ca. 8650 stk.
 
Filtkuglerne kan du købe her på på siden. Der har du mulighed for at få en god mængderabat, hvilket jo ikke er uden betydning, da der går minimum 1000 kugler til et tæppe. Efter min mening og erfaring, er det vigtigt ikke at gå på kompromis med kvaliteten af kuglerne. Særligt hvis du ønsker at anvende dem til et projekt som eksempelvis et tæppe eller en hundekurv, der er ting der slides kraftigt på, da de bruges hver eneste dag. For at sikre Jer gode kvalitet, importerer Rito.dk kuglerne direkte fra Nepal, hvor der er garanti for, at kuglerne er fremstillet af 100% uld og slidstærkt nylon, hvilket sikrer kuglerne lang levetid.

Fremgangsmåde

Der findes med garanti mange måder at sy et kugletæppe på, og dermed ikke sagt at den måde jeg har lavet tæppet på, er den eneste rigtige. Efterfølgende har jeg også prøvet at sy alle kugler på en lang snor, som man gør med perler, og derved hæfte dem til hinanden. Men denne metode jeg nu vil vise dig har altså fungeret bedst for med.

Da det ikke er helt nemt at forklare udelukkende ved brug af ord, vil jeg prøve at guide dig ved hjælp af billeder, der er taget undervejs.

1. En anbefaling er klart, at sy tæppet med dobbeltråd. På den måde ved du, at syningerne er endnu kraftigere og stærkere.

2. Sy gerne med en trådlængde på cirka 1 meter af gangen. På den måde undgår du, at der går knuder på tråden.

3. Start med at lave en kraftig knude, bind gerne tre-fire knuder i en. Så du undgår at knuden glider gennem kuglerne, når du trækker i den.

4. Sådan gør du:

Som udgangspunkt skal du vælge et mønster at sy efter, i dette tilfælde grå – rosa – sandfarvet, på den måde får du farverne fordelt på bedst mulig vis. Når du kommer længere ud i tæppet, kan du vælge at bryde med mønsteret og i stedet vælge farve som du synes, der mangler. På den måde undgår du lange striber i én farve, hvilket vil skabe mere liv i dit kugletæppe.

5. Du starter med at sy med den krumme nål, den bruges cirka til 90% af tæppet. Den lige nål skal bruges til at stramme tæppet op. Det er en fordel at bruge den lige nål, når tæppet skal strammes op, fordi det med den lige nål er lettere at komme direkte gennem kuglerne med den.

Du starter dit mønster ved at bruge den krumme nål. Gå ind i kuglen, og ud ved cirka 45 grader. Det samme gør du ved næste kugle.

6. Den første samling af kuglerne er lidt anderledes end de kommende.
Ved brug af pile, kan du se, hvordan kuglerne er syet sammen. Det gør ikke noget, at du kan se tråden, for den bliver helt skjult når der kommer flere kugler på.

7. Den grå kugle danner på dette billede centrum, og er dermed den indre ”cirkel”. Når den tredje skal syes på, er det vigtigt at du sørger for, at den bliver festnet til kuglen ved både kuglen ved siden af (den røde kugle), og samtidig skal kuglen festnes til tæppets centrum (den grå kugle).

Et godt råd er, at du anvender de syninger du i forvejen har lavet, for på den måde at have et resultat med mindst mulig synlig tråd.

Du syer gennem den grå kugle, ind i den rosa og tilbage igen – derefter syer du igen ind i den rosa og ud ved en vinkel på 45 grader og derefter lige igennem den sandfarvede.

8. Du skal derefter sy fra den sandfarvede, ned i den gå og ud igen, så tæt på den sandfarvede kugle, som du kan. Derefter syer du igen gennem den sandfarvede kugle og går ud ved cirka 45 grader.

9. Mønsteret går igen ved hver eneste kugle.

På de kommende billeder, har jeg forsøgt at lave en endnu tydeligere guide ved den fjerde kugle.

10. Derefter syer du igen igennem den ”nye” kugle og ud i en vinkel på 45 grader og når snoren er ude på den anden side, trækker du i den, så det ser sådan ud: 

 

11. Afslut en cirkel på denne måde

Det er vigtigt, at den sidste kugle i hver cirkel hæfter til kuglerne på begge sider.

Du kan derfor med fordel sy lige igennem den ”nye” kugle, og ind i siden på den kugle du startede runden med.
Derefter syer du ned i den ”indre cirkel” og direkte igennem den ”nye” kugle. Så det kommer til at se sådan her ud:

12.Så fortsætter jeg mønsteret, som i den første cirkel.

 

13. Dette mønster er et godt udgangspunkt at anvende i hele dit tæppe.
På den måde ved du med sikkerhed, at alle kugler sidder stabilt fast i tæppet. 

14. Det er vigtigt, at du ikke strammer tråden alt for meget, for så vil der komme buler i tæppet når det bliver større, og du vil derfor ikke kunne få det til at ligge fladt på gulvet.

15. I forhold til mønsteret, har jeg også en anden måde at vise dig, hvordan det kommer til at se ud, når man syer på denne måde.
Hos Rito.dk kaldes det et ”blomster-mønster”, hvilket gør det nemt at se, hvordan kuglerne vil passe ved siden af hinanden.
Jeg har markeret det ved hjælp af to cirkler.

16. Når tråden skal skiftes

 

17. Når du skal skifte tråd, skal du sørge for, at sy helt igennem en kugle, der allerede er syet igennem. På den måde kan du binde en stærk knude, så den hæfter til tråden. Bind gerne 3-4 knuder oven i hinanden. Så knuden får den størrelse, der er vist på andet billede. Derefter klipper du snoren over lige ved knuden, og så kan du skjule knuden mellem to kugler.

18. Her er resultatet af det færdige kugletæppe

 19. Detaljer

 • Filt/uldkuglerne fra vores side er importeret fra Nepal
 • Du kan vælge mellem masser af farver på vores hjemmeside.
 • Alle materialerne er købt på siden i denne opskrift.
 • Hurtig og sikker levering lige til døren
 • Guiden og rettighederne tilhører www.rito.dk
 • Har du yderligere spørgsmål, kontakt venligst trinesch@live.dk eller vores eksperter på info@rito.dk

Se også vores guide til hvordan du kan lave stjerne af filtkugler, her.

Version: v5.c32.s1.l2